DalPortaL.net - сайт за кучета от порода далматин

Главная arrow Библиотека arrow Здоровье arrow Инсектицивни средства

Инсектицивни средства

Отправить на e-mail
Рейтинг: / 4
ХудшаяЛучшая 
Написал Angel Neychev   
Пятница, 29 Сентябрь 2006
Няма налични преводи

I. Шампоани. Имат бърз унищожителен, но слаб остатъчен ефект. Шампоаните са безопасни, понеже инсектицидното средство се отстранява незабавно.

II. Противопаразитни каишки. Имат по-бавен унищожителен ефект, тъй като е необходимо повече време, за да се разпредели активното вещество по цялото тяло. Противопаразитните каишки имат различна продължителност на действие. От гледна точка на стопаните те са подходящо средство за външните паразити. Трябва да се има предвид, че каишките могат да предизвикат контактен дерматит. Когато се използва като активен ингредиенд карбамид или органофосфат, съществува риск от кумулативна токсичност.

III. Спрейове. Имат бърз унищожителен ефект и различна продължителност на действие в зависимост от активното вещество, включено в разтвора. Някои препарати изискват многократно приложение - няколко пъти седмично (пиретрени), други имат дълготраен ефект (фипронил). Дължината на козината може да влияе върху проникването на активното вещество. Честото къпане може да намали продължителността на действието, освен ако не се използва фипронил, който се натрупва в мастните жлези и е защитен от отмиване с вода. При употреба на спрейове също съществува опасност от кумулативна токсичност за животните и околната среда, особено ако се използват органофосфати. Съществуват и рискове от аерозолна астма при използването на някои активни субстанции.
IV. Пудри. Имат бърз унищожителен ефект, но късо остатъчно действие, обикновено до 24 часа. Смятат се за сигурно средство, въпреки че предложената доза може да бъде недостатъчна или токсична.

V. Капки за локална употреба. Този тип препарати имат забавено начално, но дълго остатъчно действие, което при продуктите, които се резорбират, може да бъде намалено в резултат от къпането. При прилагането на капки, съдържащи перметрин, съществува опасност от възпаление на кожата. Органофосфатите не бива да се прилагат при болни, млади и бременни животни. Когато се използват абсорбиращи препарати, не съществува опасност от замърсяване на околната среда, използването на капки, съдържащи имидаклоприд (той не се абсорбира през кожата), води до замърсяване на околната среда и животните.

VI. Разтвори. Тези препарати имат бърз унищожителен ефект, а остатъчното действие зависи от активната субстанция. Разтворите проникват добре в козината, но винаги съществува риск от излагане на стопаните на тяхното действие или замърсяване на околната среда. Прилагането на разтвори е трудно при котките, а в много случаи и опасно за този вид животни.

VII. Препарати за орална употреба. Оралните препарати са популярни сред стопаните благодарение на тяхното удобство и лесна употреба. При животни с гастро-интестинални проблеми ще се намали абсорбционната способност и от там неговата ефективност.

Освен вида на приложения апарат и други фактори влияят върху продължителността на действието.

   1. Дължина на козината. Спрейовете, пудрите и каишките трудно достигат до кожата на животното. Този факт е особено важен при котките, където се прилага малко количество препарат. Чрез изследвания е установено, че остатъчната активност на капки фипронил 10% не се влияе от дължината на козината.
   2. Къпане и плуване. Когато препаратите срещу ектопаразити зависят от разпостранението върху повърхностния липиден слой, предшестващо третиране с детергентни шампоани ще намали остатъчното действие. Бяха проведени изследвания за влиянието на къпането върху третирани с фипронил, перитрин и имидаклопроид. Едномесечната активност на фронтлайн спрей не се влияе от ежеседмично къпане с детергентни шампоани на 95% от третираните животни. След използване на серносалицилов шампоан на 23-ия ден активността е 100%, а след 30-ия спада на 78% (Таппеr еt аl., 97). При използване на перметрин спрей се наблюдава значително намаление на активността след къпане с детергенти. Само след еднократно къпане ефективността спада на 92%.

Д-р Желева, клиника "Байвет"
Последнее обновление ( Среда, 25 Апрель 2007 )
 
BulgarianRussianEnglish

Вход

Моля, влезте или се регистрирайте.
25 Септември, 2021, 08:24:25
Потребителско име или имейл адрес: Парола:
запомни име и парола

Забравена парола?

Анкета

Кой раздел ви е най-полезен
 

Реклама

Спаси, дари на...
Приятели и партньори: kennel Spotmaniac | Мартен България | Монтана днес | Психология журнал | Видин инфо | Енциклопедия Окултизъм | Списание Мастило | Полезно инфо