DalPortaL.net - сайт за кучета от порода далматин

Начало arrow Новини arrow Интервю с развъдчици на далматини arrow Интервю с Таня Арангелова, собственик на развъдник “Hebros Pearl"

Интервю с Таня Арангелова, собственик на развъдник “Hebros Pearl"

Е-мейл
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Публикувал Angel Neychev   
16 ноември 2007
В БГ малко се знае за породата. Но аз се радвам, че хората, които имат Далматини, оценяват по достойнство техните качества. Надявам се все повече хора да се запознаят по-отблизо с тази прекрасна порода.
Представете се.
Таня Арангелова, р-к Hebrospearl
 
От колко време развъждате далматини?
Развъдникът ми е регистриран във FCI през 2004 г., но за сега имам само едно кучило.
 
Защо избрахте точно далматин?
По-скоро случайно, но искам да кажа, че всеки, който веднъж се е докоснал до Далматин, остава завинаги пленен от тази така разнообразна порода, от този невероятен характер, от тази сила и красота.
 
Колко далматина имате във вашия развъдник?
В момента два, мъжки и женски. Мъжкият е на 7 месеца. Възлагам големи надежди на него. За сега се развива много добре. Внесен е от Англия, р-к Caprilli’s Dalmatians. В него е събрана една от най-ценната кръв в момента. Благодаря много на Димитър Станчев, р-к Divalinor, за безценните съвети, както и на Stephanie Yates, която ни се довери и разреши това хубаво куче да замине далеч от Англия.
 
Какви проблеми срещате?
Липсата на достатъчен генетичен материал в нашия регион, разбира се. Изборът на подходящо мъжко куче винаги е било трудна и отговорна работа. Всички искаме да постигнем типа на това здраво, силно, мускулесто, издръжливо, активно, хармонично и толкова красиво куче, но в същото време трябва да се внимава за типичните генетични наследства при Далматина.
 
Какви са вашите успехи?
Принципно, мисля, че е твърде рано да говоря за успехи. За да постигне човек такива, е необходимо много време и здрава работа.
Бих изброила накратко титлите, но това всъщност е и заслуга на развъдчиците преди мен. Моят дял е, че съм вложила много любов, енергия и средства в квалитетно хранене, професионално обучение, регулирани физически натоварвания и съответно съм водила кучетата на изложби.
Ето и титлите:
2-ма интер шампиона. Тези две кучета са шампиони  и на 5 страни.
От единственото кучило, което е произведено в моето кучило:
2 шампиона на БГ
1 млад шампион на БГ
1 best junior на Евразия - 2006
1 млад шампион на Русия
1 шампион на Русия
1 клубен шампион на Русия
Много cacib-и, cac-ове, а също bob-ове и big-ове.
Освен това мое куче е единственият български Далматин, печелил BIS досега, Това се случи 4 пъти, единият в Молдова.
 
Вашите цели в развъждането?
Много ми се иска да постигна идеалния Далматин. Това, разбира се е невъзможно, но всяка стъпка напред, е някакъв успех. Другото, за което винаги съм мечтала, е бг далматини да печелят на световни и европейски подиуми.
 
Има ли бъдеще порода в България?
В БГ малко се знае за породата. Но аз се радвам, че хората, които имат Далматини, оценяват по достойнство техните качества. Надявам се все повече хора да се запознаят по-отблизо с тази прекрасна порода.
 
Според вас какъв е произхода на породата? (Известно е, че все още се водят спорове по този въпрос.)
Споровете се водят и по други причини. Всъщност немски дог, дого аржентино, нюфаунлент, ландзер, Далматин, Родезийски риджбек са породите, чийто произход не е точно определен. Но за нас, собствениците на Далматини, по-важното, че това е една от най-древните породи, запазила своите качества и до наши дни.
 
В коя група според вас трябва да е далматина?
Далматинът би могъл да бъде много групи и навсякъде ще се чувства добре. Както казах това е една много разностранно развита порода, с невероятни качества, които за съжаление ние не развиваме. Но според мен добре си е в 6-та група, групата на гончетата.
 
Какво бихте препоръчали на собствениците на далматини?
Тези, които вече имат Далматин, знаят за какво става въпрос. Но за тези, които тепърва се ориентират към тази порода, ще им кажа следното: Далматинът е порода, която може би най-много се нуждае от контакта с човека. Има нужда от много обич. Играйте с него, занимавайте с него, ходете на дълги разходки с него, те обожават това. В замяна ще получите невероятна любов и привързаност и естествено, винаги може да разчитате на него, при каквито и да е обстоятелства.
 
Вашите препоръки към DalPortal.
Да продължава в същия дух. Това е най-добрият сайт за Далматини в България, в региона, а и не само. Има много полезна информация, голяма база данни и снимки на различни кучета от цял свят.

Кординати:
тел.+359889816467
www.hebrospearl.com
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
 
BulgarianRussianEnglish

Вход

Моля, влезте или се регистрирайте.
26 Януари, 2022, 08:50:16
Потребителско име или имейл адрес: Парола:
запомни име и парола

Забравена парола?

Реклама

Спаси, дари на...
Приятели и партньори: kennel Spotmaniac | Мартен България | Монтана днес | Психология журнал | Видин инфо | Енциклопедия Окултизъм | Списание Мастило | Полезно инфо