DalPortaL.net - сайт за кучета от порода далматин

Home arrow News arrow An interview with dalmatian breeders arrow Интервю с Ирина Петракова, собственик на развъдник “из Терлецкая Дубрава"

Интервю с Ирина Петракова, собственик на развъдник “из Терлецкая Дубрава"

E-mail
Оценка: / 5
PoorBest 
Publicist Angel Neychev   
Monday, 09 July 2007
Няма налични преводи

В нашето семейство далматини живеят от 1981 година. През 1982 година се роди първото ни кучило. Моят баща Святослав ръководеше развъждането на далматини в Московския клуб и аз от детството си знаех много за тази порода. 

Представете се.
Ирина Петракова, собственик на развъдник "из Терлецкая Дубрава".

От колко време развъждате далматини?
В нашето семейство далматини живеят от 1981 година. През 1982 година се роди първото ни кучило. Моят баща Святослав ръководеше развъждането на далматини в Московския клуб и аз от детството си знаех много за тази порода. През 1996 година след встъпването на Русия в FCI ние регистрирахме развъдник "Терлецкая Дубрава", и от този момент развъждаме кучета под това име.

Защо избрахте порода далматин?

Практически случайно. Баща ми се сдоби с вече възрастен далматин, на 2 години. Това беше първото куче от тази порода в Русия и тогава тук никой не знаеше за далматините. Но на нас ни хареса техният дружелюбен характер, външен вид и темперамент, и от тогава далматини постоянно живеят с нас.

Колко далматина има във Вашият развъдник?
Сега с нас постоянно живеят 5 далматина - два мъжкаря и три женски. От едно от следващите ни кучила ние планираме да оставим още една женска. Ние също така имаме няколко кучета в съсобственост, които живеят със семействата на стопаните си.

Какви проблеми срещате?
Основният проблем това е нодостига на добри бяло-черни мъжкари за разплод. В Русия сега на практика ги няма, а в същото време има много отлични бяло-кафяви женски и мъжки. Затова всяко заплождане на кафява женска се превръща в голям проблем в търсенето на подходящ мъжки за нея.

Какви са Вашите успехи?
Нашите успехи – това основно е заслуга на съсобствениците и стопаните на нашите кученца, които ги обичат и активно ги показват на изложби. Болшинството от тях живеят далече от Москва, в различни градове и държави, и ние не можем изцяло да помагаме за изложбената кариера на тези кучета. Но до момента в развъдника са родени около 60 шампиона на различни държави. Кучета наше производство са станали производители в много руски развъдници - "Пудинг Дог", "с Невских Островов", "Цветок Апсны", "Фарфалла" и други.

Вашите цели в развъждането?
Ние харесваме да получаваме красиви кученца, които после израстват в красиви кучета и радват собствениците си със своята красота и темперамент. На мен много ми харесва да ги виждам на изложбите сред лидерите в ринга. Харесва ми да ги представям сама... Харесва ми, когато хората ни благодарят за тази радост, която са получили заедно с кучето :)

Има ли бъдеще породата в Русия?
Далматините в Русия никога не са били комерсиална и свръхпопулярна порода, но интересът към тях е стабилен. Струвами се, че сега в Русия има редица умни и мислещи развъдчици-ентусиасти, които разбират, с какво се занимават, не преследват моментни комерсиални цели и желаят породата в Русия да се подобрява. Струвами се, че у нас има всички основания да се надяваме на добро бъдеще за руските далматини.

Какъв е произходът на породата според Вас? (Известно е, че все още има спорове по този въпрос).
Считам, че не е толкова важно, къде и кога са се е появили първите далматини. Наистина реалното формиране и поява на далматина с този вид и темперамент, които имаме сега, е произлязло в последните 100-150 години. Петнистите кучета от древните фрески, гравюри и археологически находки изобщо нямат нищо общо с тези кучета, които ние знаем днес. От книга в книга се пренасят истории за това, какви древни изображения на далматини са намерени на различни места, но често това са просто легенди. Аз не разбирам, как може да се асоциират например кучетата от църквата Санта-Мария-Новела във Флоренция с далматините. Хората, които са измислили тази легенда, очевидно, никога не са виждали сами кучетата, изобразени на стените на тази църква :)

В коя FCI група мислите, че трябва да бъде далматина?
Делението на породите на FCI групи е много условно. Мисля, че на далматина му е напълно комфортно в 6 група. В Русия конкуренцията в нея е малка, обичайно ние срещаме в нея 5 породи кучета - риджбек, бигъл, басет, блъдхаунд и далматин. Понякога се появяват още 1-2 породи гончета, но като цяло, ми се струва, че на нас в тази група ни е много добре.

Какво препоръчвате на собствениците на далматини?
Всички стопани са различни и всеки има различен багаж от знания. Моят най-общ съвет е - ако ви интересува породата, стремете се да разберете колкото се може повече за нея. Четете всички книги и статии, които ви попаднат, седете с часове в интернет, изучавайки фотографии, ходете на изложби, ровете се в родословия, общувайте във форуми, запознайте се с развъдчици.... само така, събирайки информацията зрънце по зрънце, вие ще можете след няколко години да станете познавач на породата. Но ако всичко това не Ви е интересно – просто обичайте своето куче, отделяйте му колкото може повече време, и Вие ще бъдете щастливи :)

 

адрес - 140140, Россия, Московская область, Раменский р-н, п.Удельная, ул. Грибоедова, 5
тел. + 7 926 222 83 43.
e-mail: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it
http://dalmatin-club.ru

Обновено на ( Wednesday, 11 July 2007 )
 
BulgarianRussianEnglish

Вход

Моля, влезте или се регистрирайте.
20 Юни, 2019, 05:23:25
Потребителско име или имейл адрес: Парола:
запомни име и парола

Забравена парола?

Advertisement

OSM 1
Приятели и партньори: kennel Spotmaniac | Мартен България | Монтана днес | Психология журнал | Видин инфо | Енциклопедия Окултизъм | Списание Мастило | Полезно инфо