DalPortaL.net - сайт за кучета от порода далматин

Home arrow Library arrow Standard arrow Съдийски грешки породени от вариациите на точкуване при далматина

Съдийски грешки породени от вариациите на точкуване при далматина

E-mail
Оценка: / 16
PoorBest 
Publicist Angel Neychev   
Thursday, 28 September 2006
Няма налични преводи

Съдийски грешки породени от вариациите на точкуване при далматина Често се случва съдии добре запознати с породата, при експертиза да допускат грешки, свързани с разпределението на точките.
За да докажем значението на пигментацията като цяло, разположението на точките, както и връзката по между им, ще представим пет рисунки, на които е изобразен един и същ силует на женско куче, но точкуван по различен начин.

От гледна точка на екстериора този силует не е идеален, защото му липсват идеалните пропорции. Той изобразява висококрако куче с къса шия. И двата недостатъка са изразени в лека степен.

к1
Рисунка 1.


На тази рисунка е изобразен почти идеален далматин. Точките са разпределени равномерно по тялото, макар че в идеалният вариант би трябвало да бъдат незначително в по-малко количество. Най-положителната характеристика при Рис. 1, е еднородният и достатъчно голям размер на точките. Интересно е да се отбележи, как красивото разпределение на точките е подчертало женствеността на силуета и е придало интелигентен вид на кучката. В конкретния случай само неподходящата "верижка" от точки по горната страна на муцуната създава грешно впечатление, че липсва паралелност с челото.
Когато преценявате далматина трябва да умеете да се концентрирате не върху рисунъка, а върху чистия силует и да не се поддавате на оптическите измами, създадени от разпределението на точките. Скоро ще забележите, че ако се съсредоточите само върху силуета на кучето, постепенно точкуването ще стане по-маловажно. Но ако вие от друга страна фокусирате вниманието си върху цвета, оценявайки го като качество и разположение на точките, има опасност морфологичните дадености да останат на заден план.
Уточнихме, че в рисунките е използван един и същ силует. Точкуването му по различен начин създава оптически измами, представяйки несъществуващи реално морфологични (анатомични) недостатъци (бел. прев.).
Ако погледнете набързо рисунките от 2 до 5, описанията на съдиите може да бъдат следните:


Рисунка 2

Рисунка 2.


Главата изглежда прекалено тежка. (Коментар: главата е пигментирана по-слабо и контрастира на "наплесканата" с точки шия.) Шията изглежда грубовата. (Коментар: точките се сливат по очертанията на силуета на самата шия в плаки и създават впечатление, че е дебела.) Плешките са изправени, а лактите отворени. (Коментар: поради липса на точки точно в този участък) Плосък и къс гръден кош. (Коментар: изглежда плосък, поради струпване на точките в плаки в предната част на гърдите, поради което гръдната кост на може да изпъкне. Изглежда къс, поради безразборно струпване на точки в големи плаки единствено и непосредствено зад лакътя, което илюзорно ограничава дължината на гръдния кош) Задните крайници като цяло са добри, но изглеждат лековати в сравнение с натоварената предница. (Коментар: илюзията за дисбаланс се създава от липсата на точки по задните крайници, което силно изпъква на фона на доста пигментирана предница.)Рисунка 2
Рисунка 3

Рисунка 3.


Главата изглежда малко къса. Черепът изглежда малко тежък. (Коментар: илюзия, поради изобилно струпване на точки в основата на главата при връзката и с шията.) Неизразена холка. Ъгълът между лопатката и раменната кост е прекалено изразен. Лактите изглеждат пристегнати към гръдния кош. Гръдният кош е широк, но плитък. Коремът не е достатъчно прибран. Крупата е скосена, а опашката - нископоставена. (Коментар: присвийте очи, за да се абстрахирате от очертанията на силуета и ще видите, че точките обрисуват точно това куче, отговарящо на описанието. Ако съдията се заблуди от разположението на точките, а не следи морфологията, за констатираните несъществуващи недостатъци може да снижи оценката с 1 до 2 единици.)


Рисунка 4

Рисунка 4.


Кръгло чело. (Коментар: поради липса на точки.) Неприятно изражение. Слаба муцуна. (Коментар: поради обилната пигментация по долната челюст.) Ушите изглеждат нископоставени. (Коментар: поради това, че в основата ушите не са пигментирани.) Къса и груба шия. (Коментар: поради разпределение на точките по цялата и ширина, което подчертава наистина съществуващият недостатък.) Прекалено масивна и тежка предница. (Коментар: Предният фронт е подчертан с точки, за разлика от останалата част на тялото. Този акцент от точки създава илюзия за дисбаланс между натоварена предница и олекотена задна част.) Изправени задни крайници. Простоват тип. (Коментар: Рисунъкът на точките по задните крайници оформя отвесна линия надолу, което създава лъжливо впечатление за изправени ъгли.)

Рисунка 5
Рисунка 5


Дълга глава. Ниско чело с изгладен преход към муцуната, прекалено рехави устни. (Коментар: Груба зрителна измама! Причината е в неподходящото разпределение на точките! Точките череп-муцуна са разположени в една линия, приблизително на нивото на очите, което създава представа за ниско чело и липса на стоп. Плътната пигментация на устните ги подчертава прекалено много, поради което изглеждат дебели. Тази пигментация продължава чак до ушната мида, което създава погрешно впечатление за несъразмерно дълга глава. В случая експертът е огледал кучето бегло от голямо разстояние.) Прекалено засводена поясница. (Коментар: Обилно струпване на точки в областта на поясницата, което придава излишен акцент.) Кучето изглежда дисхармонично и висококрако. (Коментар: струпването на точки в областта на поясницата и в долната част на гръдния кош в областта на лактите, създават впечатление за дисбаланс между предница и задница. От друга страна, лактите са изцяло пигментирани, лакътните стави не се открояват и това създава впечатление, че кучето е висококрако.) Задните крайници са прекалено заъглени. (Коментар: това е недостатък, когато е съчетано с отворени ъгли на предните крайници. В случая илюзия създават точките - те силно подчертават коляното и скакателната става при струпването си в тези области.) Лековата костна система. (Коментар: Точките на представения модел са с еднакъв размер и по тялото и по крайниците, което създава впечатление за тънки кости на крайниците.)


Схема А и В


Схема А
Изобразява далматин с отлично заъглени предни и задни крайници. Този баланс обуславя правилни движения, създава визуализация за по-дълга шия, по-дълбок гръден кош и по-здрава поясница.
Схема Б
Изобразява далматин със стръмни плешки, отворени ъгли на задните крайници, особено при коленните стави (и къса бедрена кост - бел. прев.). От тези недостатъци се увеличава височината при холката с 3 до 5 см. Този далматин е прекалено висококрак, има къса шия, къс и плитък гръден кош и изнежена костна система.
Пунктираните линии показват амплитудата на размаха на крайниците. Далматинът на схема А, без съмнение има по-широка крачка с добра еластичност. Кучето от схема Б се движи с по-къси крачки и скована походка. Късите крачки са по-слабо ефективни, но може и да не бъдат забелязани от съдията, ако кучето се придвижва много бързо.

Текст и илюстрации Ann-Marie Hammarlund,
председател на шведския далматин-клуб

Превод на руски: Ирина Петракова, председател на клуб "А-Далматин" - Русия за списание "Мир далматинов'2001"

Превод от руски и коментар към рисунките: Цветелина Дойчинова,
национален съдия, Председател на НКК "Далматин-Елит"

Обновено на ( Thursday, 21 December 2006 )
 
BulgarianRussianEnglish

Вход

Моля, влезте или се регистрирайте.
14 Април, 2021, 05:43:04
Потребителско име или имейл адрес: Парола:
запомни име и парола

Забравена парола?

Advertisement

http://www.save-darina.org
Приятели и партньори: kennel Spotmaniac | Мартен България | Монтана днес | Психология журнал | Видин инфо | Енциклопедия Окултизъм | Списание Мастило | Полезно инфо