DalPortaL.net - сайт за кучета от порода далматин

Pages: [1]   Go Down
Print
Author Topic: Цветове при далматина  (Read 34029 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Ангел Нейчев
Администратор
Капитан
*****
Offline Offline

Posts: 495« on: 30 September, 2006, 04:53:25 PM »

Далматина може да бъде в две "разцветки". Бели кучета с черни точки и бели кучета с кафяви. Нещата за цвета при черно точкуваните са ясни - черни точки, но за кафявия цвят се срещат интерпретации. В стандарта на породата е записано за кафявия цвят liver (червеникаво-кафяв цвят), като цвета на черен дроб. Някой разделят този цвят liver на три вида, light liver, liver, dark liver, според мен това е, за да се оправдае развъждането, някой изказват предпочитания към light liver, други към dark liver, но истината е, че цвета трябва да е един и той е liver, всичко различно от този цвят е отклонение от стандартния цвят на петната. В действителност окото на съдията при съдене трябва да е много добре тренирано, за да може да определи правилно цвета. Преди няколко години (мисля че беше през 2001) в Пловдив на CACIB съдийката, която съдеше далматините (мисля че беше бразилка, може и да греша) дисквалифицира едно куче заради това, че кучето имало черни и кафяви петна. Всъщност кучето имаше (предполагам, че все още си е така) много хубав кафяв цвят на петната, но в не добре осветената зала те изглеждаха като черни, аз лично много се учудих понеже в ринга имаше куче с черни петна и като ги съпоставиш двете, си личи ясно кой цвят е черен и кой е кафяв. По краката и по корема може да се наблюдава и съвсем леко по-светъл тон, което е нормално.
При далматина се среща и нестандартен цвят на петната, което е дисквалифициращ порок. Тук е много важно да се отбележи, че кучета или се раждат с нестандартен цвят на петна или се раждат с цвета който е по стандарт (тук отбелязвам, че кученцата се раждат бели и в последствие се повяват петната). Доста често се случва едно явление предизвикано от неправилно хранене на кучето, с храни с висока стойност на протеини или с некачествена храна да се прояви промяна на цвета на точките. При кафявите кучета е най-забележимо, всичко това се коригира с диета която се състои от зеленчуци и ориз, ниско протеинови храни, след което цвета се връща в нормалното си състояние. При черните кучета може даже цвета във самото петно да се промени и до кафеникав оттенък, при кафявите кучета, може да стане прекалено тъмни до черно (в самото петно) или цвета да изсветлее и при двата цвята кафяв и черен. Но когато кученцето се роди с нестандартен цвят (лимонови и прасковени точки) той няма как да се промени. Цвета също може да се промени когато кучето е изложено на слънце в голям период от време, това се наблюдава при някой кучета който живеят навън (не живеят в къща), но с диета това се оправя, но причината не е само самото слънце, а е и комбинация от слънце и неправилно хранене, липса на витамини и минерали.
Сега ще покажа и нагледно нестандартните цветове.
---------------------------------------------------------------------------------
Цвят Лимон


Цвят оранжев (прасковени петна)


Много "блед Лимон" - има малки отенъци
Logged

Ангел Нейчев
Администратор
Капитан
*****
Offline Offline

Posts: 495« Reply #1 on: 30 September, 2006, 04:53:42 PM »

Три кольор или три цвята.


Тук е нужно да се направи уточнение В този случай тези кучета са родени така, но може да видим същия ефект и ако кучето е направило алергия, има далматини който са податливи на алергии, понякога те биват наследствени друг път те са придобити. Реално по българските рингове съм виждал куче което има алергия да се явява на изложба и да бъде отсъдено, някой са получили и титли и други не. Но в този случай единственото нещо което трябва да се на направи е кучето да не се отсъжда, понеже съдията не може да е сигурен този цвят (трети) на какво се дължи, дали наследствен или е плод на алергия. Алергиите не са често срещани и повечето случай кучета са родени така. В Братислава на европейско 2003 г. е имало едно куче което е било с алергия и в монета в който се появило на ринга съдийката го е помолила да напусне ринга понеже кучето не може да бъде отсъдено.
Logged

Ангел Нейчев
Администратор
Капитан
*****
Offline Offline

Posts: 495« Reply #2 on: 30 September, 2006, 04:54:07 PM »

Петна с два цвята


Петна с три цвята


Мозайка


албинос-трикольор ( бяло куче )
Logged

krasimir koev
Guest
« Reply #3 on: 16 October, 2006, 10:35:54 PM »

незнам защо но само жени съдийки бъркат цветовете и то при положение,че на ринга има черноточкови? жени???
Logged
Ангел Нейчев
Администратор
Капитан
*****
Offline Offline

Posts: 495« Reply #4 on: 17 October, 2006, 11:03:54 AM »

Спокойно и мъжете ще направят същото, просто още не си случил.  wink
Няма мъже няма жени, всичко опира до можещи и не можещи.
Logged

Pages: [1]   Go Up
Print
Jump to:  

Приятели и партньори: kennel Spotmaniac | Мартен България | Монтана днес | Психология журнал | Видин инфо | Енциклопедия Окултизъм | Списание Мастило | Полезно инфо